Over Venlo

Venlo is een stad in de gelijknamige gemeente in de provincie Limburg, dichtbij de Duitse grens. In de stad Venlo wonen dik 37 duizend inwoners. Samen met de stadsdelen Blerick en Tegelen vormt dit een stedelijk gebied. In dit gebied wonen gezamenlijk dik 86 duizend mensen.

De economie in Venlo

De geschiedenis van de regio Venlo is rijkelijk gevuld. Oorspronkelijk waren de stadsdelen Blerick en Tegelen afzonderlijke dorpen. Blerick is tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de gemeente Venlo toegevoegd en Tegelen maakt pas sinds 2001 onderdeel van de gemeente uit. Venlo is vooral te omschrijven als een stad van de handel, industrie en transport en geniet op het gebied van handel enorm van de ligging in de buurt het Duitse Ruhrgebied. Vooral op specifieke feestdagen in het buurland, neemt de drukte in het centrum van Venlo toe omdat winkels in Duitsland op deze dagen gesloten zijn.

De geschiedenis in het kort

In de vroeg-Romeinse tijd woonden er al mensen in dit gebied. Door de ligging aan de Maas werd Venlo in de Middeleeuwen een erg belangrijke plaats op het gebied van handel. Goederen konden natuurlijk heel eenvoudig via de Maas naar andere plaatsen vervoerd worden. Venlo werd in 1481 tot het Hanzeverbond toegelaten. De Tweede Wereldoorlog heeft veel littekens bij de stad achtergelaten. Meer over de Tweede Wereldoorlog en Venlo kun je elders op deze site lezen.

Winkelen in Venlo

Iedereen die ooit in Venlo is geweest, zal beamen dat het een schitterende stad is. Een mix van oud en nieuw, waar je de sporen van de lange en veelbewogen geschiedenis nog overal tegenkomt. Venlo is een stad van cultuur, kunst, Limburgse gezelligheid, het bourgondische leven, maar ook van feestende massa’s carnavalsvierders en winkels waar je eindeloos in kunt speuren naar unieke artikelen. Als je van winkelen houdt, zit je in de historische binnenstad van Venlo zonder twijfel goed. Je kunt hier uren slenteren en ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, zie je hier nog heel veel oude gebouwen staan. Je vindt hier bekende winkels en grote winkelketens, maar ook gezellige en unieke winkels die je alleen in Venlo vindt. In 2010 is winkelen in Venlo naar een hoger niveau getild met de komst van de Maasboulevard. De Maasboulevard heeft ook een mooie mix van internationale en nationale winkels en laten op het gebied van bouwstijl een mooie overgang vanuit de historische binnenstad zien. Slechts twee dagen per jaar zijn de winkels op de Maasboulevard gesloten, namelijk op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag. Je kunt hier heel goed parkeren in de parkeergarage met twee lagen. Venlo is een bruisende stad waar je na een lange dag winkelen, heerlijk kunt eten op een van de vele terrasjes in en om de binnenstad. Aansluiten drink je nog een drankje in een van de barretjes en kroegjes. Een dag vullen met activiteiten is in deze stad vol Limburgse gezelligheid geen enkel probleem.