Geschiedenis van de regio

Zoals elders op de pagina’s te lezen is, is de regio Venlo een regio met een veelbewogen geschiedenis. Een bezoek aan Holland Casino Venlo of winkelen in de stad laat nog veel sporen van deze rijke geschiedenis zien. In dit artikel kun je meer lezen over deze veelbesproken historie die uiteindelijk de regio gevormd heeft.

De vroege geschiedenis

Door de ligging bij de Duitse grens, vlakbij het Ruhrgebied en de ligging aan de Maas, was Venlo in de Middeleeuwen een zeer belangrijke handelsstad. Door deze status was het ook een prooi voor bezetters zoals de Fransen en de Spanjaarden. Toen de Fransen de regio uiteindelijk verlieten, werd de provincie zoals we deze nu kennen, gevormd.

De Tweede Wereldoorlog

Het is vooral tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waarin Venlo en omstreken het zwaar te verduren heeft. Regio Venlo valt ten prooi aan een serie bombardementen waar de sporen tot op heden nog van terug te zien zijn in onder andere het historische stadsdeel van Venlo. De strategische Maasbruggen was een belangrijk doelwit voor de bombardementen. Hier vonden vanaf oktober tot half november in totaal 13 bombardementen plaats. Uiteindelijk bleven de bruggen intact, maar er vielen wel meer dan duizend doden te betreuren.

Na de Tweede Wereldoorlog

Op 1 maart 1945 werd een zwaargehavend Venlo eindelijk bevrijd. Door de zware bombardementen was er erg veel schade aan de stad aangericht. Het gevolg hiervan was dat veel mensen nog heel lang aan de oorlog zouden worden herinnerd, al zou dat zonder beschadigde gebouwen uiteraard ook het geval zijn. Blerick en Venlo waren bevrijd en de regio lag in puin en gevaar lag nog altijd op de loer. Verspreid door de regio lagen er nog landmijnen die op scherp stonden. En zelfs nu nog, jaren later, lezen we nog wel eens berichten in het nieuws van bommen uit de Tweede Wereldoorlog die zijn gevonden. Diverse steden in het westen van Nederland stapten naar voren om de regio te helpen met de wederopbouw van de stad. Uiteraard zijn er nog wel overblijfselen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar de vele bombardementen en de vernietiging zijn een verklaring waarom er veel nieuwere gebouwen in de regio te vinden zijn, stammend uit de jaren 50. Burgemeester Bernard Berger was ten tijde van de oorlog noodgedwongen afgetreden omdat de gemeenteraad opzij werd geschoven. Een dag na de bevrijding van de regio trad hij weer aan als burgemeester. Hij heeft een heel groot aandeel in de wederopbouw van de stad gehad. Er is dan ook een park naar hem vernoemd als dan voor zijn aandeel. De binnenstad van Venlo ademt nog altijd de historie die het gebied zo mooi maakt. Met de komst van de Maasboulevard, waar de winkels slechts twee dagen per jaar gesloten zijn, is Venlo weer het kloppende economische hart van de regio geworden. De Tweede Wereldoorlog was bijna een genadeslag voor de stad, maar Venlo bleek onverslaanbaar en is sterker teruggekomen dan ooit.