De beste musea van de regio

Een dagje uit of een weekendje weg naar Venlo is niet alleen overnachten in een van de fantastische accommodaties, je wilt ook iets zien van de omgeving, iets ondernemen en uit eten gaan. Voor een culturele uitstap, kun je naar een van de vele musea in en om Venlo. We bespreken hier enkele.

Missiemuseum Steyl

In het kloosterdorp Steyl vindt je het Missiemuseum. Het is een en al historie wat je hier aantreft, zoals culturele voorwerpen, meer dan 1000 opgezette dieren en indrukwekkende en kleurrijke kevers, vlinders en andere insecten. Het leuke aan het museum is dat de inrichting zo oud en uniek is, dat het museum zelf al als een museum gezien kan worden. Een deel van het museum bestaat uit vaste exposities en een deel bestaat uit zogenaamde wisselexposities.

Limburgs Museum

Wil je meer weten over de cultuur in Limburg en de achtergrond van de mensen in Limburg, dan is het Limburgs Museum een absolute aanrader. Interactie tussen de bezoeker en de tentoonstelling is waar het in dit museum om draait. Het museum laat zien wat het inhoudt om een Limburger te zijn, het laat de cultuur zien en heeft wisseltentoonstellingen met interessante onderwerpen. Het museum is interessant voor jong en oud.

Jean Laudy Museumkapel

In 1877 werd Jean Laudy geboren in Venlo. Door zijn vader kwam Jean al op jonge leeftijd in aanraking met kunst. Jean ging uiteindelijk schilderen, waarbij een aantal van zijn werken in het museum te zien is. Het pand waar het museum in gevestigd is, is in eerste instantie in 1600 in gebruik genomen als weeshuis. De kapel behoorde tot de parochie van de Sint-Martinuskerk. Vanaf de jaren 90 heeft de kapel een hele tijd leeg gestaan. Eind 2012 is uiteindelijk de Jean Laudy Museumkapel geopend.

Het oorlogsmuseum in Overloon

Ga je enkele dagen naar Venlo en wil je een museum bezoeken, dan mag je het Oorlogsmuseum in Overloon niet overslaan. Venlo heeft veel geleden onder bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en dit heeft de regio gemaakt tot wat het tegenwoordig is. In het oorlogsmuseum leer je meer over de Tweede Oorlog en de impact die het op de regio heeft gehad. Het museum laat je je hoofd buigen over enkele vraagstukken en daarbij maakt de ligging van het museum dit een unieke locatie.

De kasteeltuinen van Arcen

In de Maasduinen in Noord-Limburg ligt het schitterende dorp Arcen. Wie van planten en bloemen houdt, kan zijn hart ophalen in de fantastische Kasteeltuinen Arcen. De diversiteit aan planten en bloemen is zo enorm dat deze tuinen zich een van de meest veelzijdige tuinen van Europa mag noemen. Een 17e -eeuws kasteel op de achtergrond, gecombineerd met 32 hectare aan oppervlak en 15 unieke tuinen, maakt dit een echte aanrader voor de liefhebber. Het is dan ook niet voor niets dat dit in 2016 door de ANWB is uitgeroepen tot leukste uitje van Limburg. Er zijn vaak extra activiteiten in de kasteeltuinen, zoals roofvogelshows en livemuziek in de weekenden. Er is zelfs een speeltuin en een midgetgolfbaan waardoor er voldoende vertier voor het hele gezin is.