Culturele evenementen

In Venlo is van alles te doen. Een gids voor Blerick samenstellen, is dan ook leuk en spannend. Naast de dagjes uit waar volop keuze in is, zijn er wekelijks terugkerende evenementen zoals plaatselijke weekmarkten. De provincie en vooral de streek is volop in beweging, ook op cultureel gebied. Je kunt hier prima eten, maar ook uitstapjes naar onder andere musea en de Kasteeltuinen Arcen, maken dit een interessant gebied. Hieronder lees je meer over enkele culturele evenementen in de regio.

Lekker Venlo 2018

Zoals gezegd houden de bewoners in de regio van lekker eten en drinken. Dit vertaalt zich naar diverse evenementen, waaronder het evenement Lekker Venlo 2018. De 2018 editie is alweer de achtste editie van dit culturele, maar vooral culinaire festijn. Lekker Venlo2018 vindt plaats op 14, 15, 16 en 17 juni 2018 in het Julianapark in de stad. 15 juni is speciaal voor het bedrijfsleven ingericht waarbij netwerken en lekker eten en drinken voorop staan. Op 16 en 17 juni is Lekker Venlo 2018 voor iedereen toegankelijk. Het is een culinair festijn voor jong en oud.

Carnaval

Het wordt niet in heel Nederland gevierd en als je ergens moet zijn om de sfeer van carnaval te proeven, moet je zonder twijfel in het zuiden van het land zijn. Van oorsprong is het een katholiek feest en inmiddels is het uitgegroeid tot een groot feest ten zuiden van de grote rivieren. Het seizoen van carnaval begint op 11-11 om 11.11 uur. Venlo wordt tijdens carnaval Jocus Riék genoemd. Verkleden, feesten, gezelligheid en bier is waar het onder andere bij carnaval in Venlo om draait.

Sportief Venlo

Na een lange koude herfst en winter, is het tijd om de komst van het voorjaar te vieren. Om de lente sportief in te gaan, wordt in Venlo de start van het voorjaar gevierd door de organisatie van het hardloopevenement Berden Voorjaarsloop. De loop gaat door Venlo-Zuid en is een mentale uitdaging door de lange en rechte stukken. Het evenement bestaat al ruim tien jaar en is in de omgeving inmiddels een begrip geworden voor jong en oud. Voor de kinderen wordt een kidsrun van 500 of 100 meter georganiseerd. Oudere kinderen en volwassenen kunnen kiezen uit de afstanden 7,5 en 15 kilometer.

Van landweer tot startbaan

De geschiedenis van de regio Venlo gaat ver terug in de geschiedenis. Aan de rand van de stad Venlo ligt het natuurgebied De Groote Heide. Ook dit gebied is belangrijk geweest in de geschiedenis. De historie van De Groote Heide gaat terug tot de Middeleeuwen waar hier huzaren op paarden rondreden. Huzaren waren licht bewapende ruiters welke oorspronkelijk in Hongarije zijn ontstaan, maar later deel uit maakten van diverse legers in Europa. In De Groote Heide werden door de huzaren gevechtstechnieken geoefend op aardewallen welke nog altijd te zien zijn. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een erg belangrijk gebied. De markeringen van de startbanen zijn hier nog altijd zichtbaar. Dit was dan ook een van de grootste oorlogsvliegvelden voor Europa. Gedurende enkele maanden worden hier tentoonstellingen gehouden die je inzicht geven in de historie van het gebied.